Wat is een burn-out nu écht?

“Burn-out is een teken van een tekort aan energie en van emotionele uitputting. Wie meer doet dan hij aankan, komt vast te zitten. Het is daarom belangrijk om keuzes te maken. Sommige activiteiten vergen energie, andere activiteiten geven ons net extra energie”, aldus Professor Lode Godderis (KU Leuven).

Een burn-out is het eindstadium van een langdurige periode van stress en (over)spanning. Hierdoor krijg je last van zowel lichamelijke als geestelijke uitputting. Je ‘reserves’ zijn op en je lichaam en geest zijn uitgeput. Je voelt je letterlijk ‘opgebrand’. Een burn-out is naast een psychisch probleem ook duidelijk te voelen in je lichaam.

Verschil met depressie

Burn-out is geen ziekte, maar een syndroom. Het kenmerkt zich door zowel lichamelijke, psychische als sociale klachten die gepaard gaan met een verminderd gevoel van eigenwaarde op bijvoorbeeld het werk. Een burn-out heeft enkele kenmerken die lijken op een depressie. Het belangrijkste verschil is dat burn-out vooral gaat over een tekort aan energie. Je voelt je niet in staat nog iets te doen en zeker niet als dit werkgerelateerd is. Je kan echter wel nog genieten van dingen buiten de werksfeer. Een depressie is een stemmingsstoornis: heel veel is negatief, noch de moeite waard, niets kan nog je interesse wekken.

Hoe herken je de signalen van een burn-out?
Wat kun je doen om een burn-out te vermijden, of ermee om te gaan?

Door zijn eigen ervaring met een burn-out begrijpt Bart ten volle wat de impact kan zijn, en helpt je graag ermee om te gaan of te vermijden.